Accessibility Tools

  • Content scaling 100%
  • Font size 100%
  • Line height 100%
  • Letter spacing 100%
Fasilitasi Perdagangan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA)

Apakah FTA?

Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) ialah persetujuan diantara dua pihak dagangan atau lebih bagi mengurangkan atau melupuskan tarif kastam dan halangan bukan tarif ke atas perdagangan antara mereka.

Kepentingan FTA

  1. Persaingan di peringkat global: FTA menggalakkan persaingan di peringkat global, meningkatkan kecekapan industri domestik, pengkhususan industri dalam negara, produk yang lebih murah dan berkualiti untuk pengguna.
  2. Penghapusan monopoli global: Dengan FTA, monopoli global dihapuskan kerana persaingan yang semakin meningkat.
  3. Peningkatan pertumbuhan global:FTA membantu membina cara perkongsian dalam perdagangan dan pelaburan serta menawarkan sokongan bagi individu-ke-individu dan perniagaan-ke-perniagaan yang kukuh yang seterusnya meningkatkan pertumbuhan global.

FTA Malaysia

Malaysia telah menandatangani 16 FTA dan melaksanakan 15 FTA (7 FTA dua hala dan 8 FTA serantau). Jabatan Standard Malaysia telah dilantik sebagai Ketua Perunding untuk bab TBT/STRACAP.

Di bawah bab ini, pasukan perunding membincangkan mengenai penyediaan, penerimaan dan penggunaan standard, peraturan teknikal dan prosedur penilaian pematuhan seperti yang ditakrifkan dalam Lampiran 1 Perjanjian TBT, apa-apa yang mungkin menjejaskan perdagangan di antara Pihak-pihak, tanpa mengira negara asal barangan tersebut..

Untuk sebarang pertanyaan mengenai TBT/STRACAP, sila e-mel ke sfp[at]jsm[dot]gov[com]my. Maklumat lanjut mengenai FTA yang ditandatangani boleh didapati di sini

Aras 4-7, Menara 2
Menara Cyber Axis
Jalan Impact, Cyber 6
63000 Cyberjaya
Selangor, MALAYSIA

Tel : +603-8008 2900
Faks : +603-8008 2901
E-mel : central[at]jsm[dot]gov[dot]my

Hari Ini 1379

Semalam 2163

Minggu Ini 3542

Bulan Ini 28713

Jumlah 839112

Kami Menggunakan Kuki
Laman web ini mengunakan kuki. Sebahagian adalah penting bagi membolehkan laman ini beroperasi, manakala yang lain membantu dalam menambah baik laman dan pengalaman pengguna (kuki penjejakan). Anda boleh memutuskan sama ada anda mahu membenarkan kuki atau tidak. Sila ambil perhatian, bahawa menutup kuki mungkin menghalang anda daripada menggunakan bahagian tertentu di laman web. Ini juga bermakna bahawa beberapa ciri pada laman web ini tidak akan berfungsi jika anda tidak membenarkan kuki.